Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με τα ευχάριστα: μια σχέση από απόσταση μπορεί να πετύχει! Πάρα πολλά ζευγάρια έχουν βρεθεί κάποια στιγμή σε διαφορετικά γεωγραφικά μέρη και παρ’όλ’αυτά κατάφεραν να συνεχίσουν να είναι μαζί κι ευτυχισμένα. Η απόσταση μπορεί είτε να δυναμώσει μια σχέση είτε να την καταστρέψει. Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον είσαι κι εσύ μακριά από το αγαπημένο σου πρόσωπο και σου εύχομαι να βρεθείτε σύντομα από κοντά!
Μέχρι τότε, σου δίνω τις καλύτερες συμβουλές μου για να ενισχύσετε τη συναισθηματική και πνευματική σας σύνδεση και να μετατρέψετε την απόσταση μια παράμετρο ασήμαντη μπροστά σε όσα σας δένουν.
1. Επικοινωνήστε
Ρυθμίστε το πόσο και πότε θα επικοινωνείτε ώστε και οι δυο να αισθάνεστε άνετα χωρίς κάποιος από τους δυο σας να νιώθει ότι χάνεται η επαφή. Ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός και τους ρυθμούς της πραγματικότητας, φροντίστε να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο για τους δυο σας.
Κάποιοι έχουν την ανάγκη να μιλάνε με το ταίρι τους κάθε μέρα, όλη μέρα. Άλλοι προτιμούν να έχουν πιο αραιή επικοινωνία. Αν με τους συντρόφους σας έχετε την ίδια οπτική πάνω στο θέμα, είστε τυχεροί! Αν όχι, το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση και συνεννόηση. Συζητήστε και συμφωνήστε πόσο χρόνο θα αφιερώνετε σε τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις κάθε μέρα ή εβδομάδα. Καθώς η ζωή είναι όλο εκπλήξεις και ανατροπές, μη διστάσετε να αναπροσαρμόσετε το συμφωνηθέν πρόγραμμά σας στις νέες ανάγκες της καθημερινότητάς σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: στην εποχή μας έχουμε πολλά κανάλια επικοινωνίας κι ένα κινητό δίπλα μας 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να το χρησιμοποιούμε ή ότι αν δε μιλάμε με τον σύντροφό μας όλη μέρα η σχέση μας δεν είναι δυνατή. Ακούστε τις ανάγκες του αγαπημένου σας, εκφράστε τις δικές σας ανάγκες, σχεδιάστε μαζί το πρόγραμμα επικοινωνίας σας και δώστε έμφαση στην ποιότητα, όχι την ποσότητα.
2. Να είσαι εκεί
Κατά κανόνα αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη είναι να αισθανόμαστε ότι καλύπτουμε ο ένας τον άλλο συναισθηματικά. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και συχνά γυρνάμε στον/στη σύντροφό μας με απαιτήσεις και ζητούμενα, μέσω των οποίων ουσιαστικά ρωτάμε: θα είσαι εκεί για μένα; Στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και στις λύπες, θα είσαι εκεί;
Όταν μεσολαβεί η απόσταση ίσως φαίνεται δύσκολο να ανταποκρινόμαστε στα συναισθηματικά καλέσματα του/στης συντρόφου μας. Δεν είναι εφικτό να καθησυχάζουμε τις καθημερινές ανησυχίες με μια αγκαλιά, να τον επιβραβεύουμε μετά από μια δύσκολη μέρα με ένα χαλαρωτικό μασάζ και γενικά να είμαστε σωματικά παρόντες στην καθημερινότητά του. Μπορούμε ωστόσο να είμαστε συναισθηματικά παρόντες και διαθέσιμοι να ικανοποιούμε τις προσπάθειες του ταιριού μας να συνδεθεί μαζί μας όταν ζητάει την προσοχή και τη στοργή μας.
Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα επικοινωνίας που έχετε διαμορφώσει και μην ακυρώνετε τα ραντεβού σας χωρίς σοβαρό λόγο. Άκου τι έχει να σου πει, δώσε ενδιαφέρον στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του και ασχολήσου με αυτά: πχ πριν από ένα σημαντικό μίτινγκ, ευχήσου καλή τύχη και δώσ’του θάρρος. Ρώτα πώς πήγε η μέρα του και δωσ’του κουράγιο αν ήταν δύσκολη ή επαίνεσέ τον αν κατάφερε κάτι σημαντικό. Με λίγα λόγια, να είσαι εκεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η στήριξη πρέπει να είναι αμοιβαία, ο ένας πρέπει να είναι εκεί για τον άλλον. Σίγουρα υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες ο ένας θα έχει πιο φορτωμένο και δύσκολο πρόγραμμα, αυτό δε σημαίνει ότι κι ο άλλος δεν έχει ανάγκες και ζητούμενα. Μη διστάσεις να εκφράσεις τα θέλω και τις ανάγκες σου, ο κατάλληλος σύντροφος πρέπει να είναι εκεί για σένα. Όχι μόνο να αποζητά τη δική σου υποστήριξη, αλλά να σε υποστηρίζει κι εκείνος με τη σειρά του.
3. Κράτα τη φλόγα αναμμένη
Να θυμίζεις συχνά στο άλλο σου μισό τι αγαπάς σ’εκείνον και στη σχέση σας. Η σχέση από απόσταση ίσως αφήσει χώρο στις αμφιβολίες, τις ανασφάλειες και τη ζήλια να μπουν ανάμεσά σας, αφού περνάτε τόσο χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο. Ως ψυχοθεραπεύτρια, προτείνω να δίνετε συχνά λεκτική επιβεβαίωση των συναισθημάτων σας: αυτό βοηθάει στο να μειώνονται τα όποια αρνητικά συναισθήματα και καθιστά σαφές τι αισθάνεστε ως ζευγάρι.
Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε, πες στον σύντροφό σου πόσο τον εκτιμάς και πόσο ωραία αισθάνεσαι που είστε μαζί. Αν δεν είσαι πολύ εκφραστικός τύπος, μπορείς απλά να πεις “Σ’αγαπάω, μου λείπεις και μακάρι να σ’είχα δίπλα μου”. Όλοι θέλουμε να είμαστε επιθυμητοί κι είναι σημαντικό ως σύντροφοι να το υπενθυμίζουμε αλλά και να μας το υπενθυμίζουν. Η αμοιβαιότητα είναι το παν!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν αισθάνεσαι ανασφαλής, μη φοβάσαι να του/της ζητήσεις να σε καθησυχάσει. Η έκφραση των συναισθημάτων δείχνει ωριμότητα και αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με την κρυψίνοια που υποδηλώνει άνθρωπο ανέτοιμο να διαχειριστεί το τι αισθάνεται. Εξάλλου όταν μεταφέρεις στον άλλο όσα σε προβληματίζουν δημιουργείς την ευκαιρία να εντοπιστεί και να λυθεί το θέμα. Αν το κρύβεις κάτω από το χαλί η κατάσταση θα εντείνεται.
4. Βρείτε ενδιαφέροντα
Σε κάθε σχέση, είτε είναι από απόσταση είτε όχι, εσύ κι ο συντροφός σου συνεχώς θα αλλάζετε, θα μαθαίνετε και θα εξελίσσεστε όσο προχωράει η ζωή. Αυτό μοιραία θα επιφέρει αλλαγές και στη σχέση, αλλά όχι απαραίτητα προς το κακό. Η σχέση σας θα εξελιχθεί κι εκείνη αν ο μεταξύ σας δεσμός έχει τα σωστά θεμέλια και επιτρέπετε ο ένας στον άλλο να ωριμάσει και να αναπτυχθεί. Βρείτε τρόπους να ενισχύσετε το δέσιμό σας ενώ παράλληλα ωθείτε ο ένας τον άλλο να προχωρήσει μπροστά και να βελτιωθεί σε προσωπικό, επαγγελματικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο.
Μια υγιής, σταθερή σχέση δεν μπορεί να απειληθεί από την ατομική εξέλιξη των συντρόφων. Αντιθέτως τρέφεται, ενισχύεται και ανθίζει περισσότερο όταν και οι δυο αναπτύσσεστε ως άνθρωποι ενώ παράλληλα φροντίζετε να εξελίσσετε όσα σας δένουν.
Σκέψου, πότε νιώθεις πιο ασφαλής; Δίπλα σε έναν άνθρωπο που συνέχεια προσπαθεί, μαθαίνει και κοιτάζει μπροστά αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ζωής ή μαζί με κάποιον στάσιμο και ανήμπορο να προσαρμοστεί στη ζωή που κυλάει;
Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό όταν πρέπει να τελειώσει η συνομιλία σας για να πάει στο απογευματινό σεμινάριο ή προπόνηση, αλλά θυμήσου πόσο σημαντικό είναι να έχετε ασχολίες και ενδιαφέροντα που σας ψυχαγωγούν, σας χαλαρώνουν ή σας εξοπλίζουν με γνώσεις και δεξιότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χάσεις τον εαυτό σου! Μην αφήσεις κανέναν μπει ανάμεσα σ’εσένα και στα δικά σου ενδιαφέροντα. Όσο σημαντικό είναι να δίνεις στον άλλο τον χώρο του, άλλο τόσο σημαντικό είναι να κρατάς κι εσύ χρόνο για τις ασχολίες που σε εμπνέουν. Αν κρεμαστείτε ο ένας από τον άλλο και παραμελήσετε τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σας η πλήξη κι η ρουτίνα είναι αναπόφευκτες. Να θυμάσαι ότι μια υγιής ισορροπημένη σχέση προϋποθέτει δυο ανθρώπους ανεξάρτητους, με γεμάτες ζωές που επιλέγουν να είναι μαζί για να κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες δίνοντας δύναμη ο ένας στον άλλο.
5. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα
Το ότι θα έχετε ο καθένας τις δικές του ασχολίες δε σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου ωφέλιμο το να βρείτε νέες συνήθειες να σας δένουν. Ούτως ή άλλως λόγω της κατάστασης είστε αναγκασμένοι να περνάτε χωριστά περισσότερο χρόνο απ’όσο θα θέλατε, οπότε ίσως έχετε ήδη βρει τρόπους να γεμίζετε την καθημερινότητά σας με ασχολίες.
Όταν η απόσταση μεταξύ σας μοιάζει να σας τραβάει σε διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι απαραίτητο να βρείτε τρόπο να δώσετε χώρο σε όσα σας δένουν ήδη ή να ανακαλύψετε νέους τρόπους να νιώσετε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Τι μπορείτε να κάνετε για να περνάτε περισσότερο χρόνο ως ζευγάρι και όχι μεμονωμένα;
Ευτυχώς η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σ’αυτές τις περιπτώσεις. Βάλτε να δείτε μια ταινία ενώ παράλληλα μιλάτε στο τηλέφωνο ή με βιντεοκλήση, παίξτε κάποιο παιχνίδι online, φτιάξτε μια playlist με τα αγαπημένα σας τραγούδια και βάλτε τη να παίζει ενώ πίνετε το κρασί σας και κάνετε όνειρα για το μέλλον, ξεκινήστε μαζί μια νέα ξένη γλώσσα σε κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες όπου μπορείτε μάλιστα να ανταγωνιστείτε ο ένας τον άλλο… Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες! Κι αν ο καιρός βοηθάει, πήγαινε στο αγαπημένο σας μέρος, κάνε βιντεοκλήση στο ταίρι σου και σχεδιάστε την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθείτε εκεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε χρειάζεται να υιοθετήσεις κι εσύ κάποια από τις ήδη υπάρχουσες συνήθειες του συντρόφου σου μόνο και μόνο για να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί. Δεν είναι ανάγκη να παρακολουθείς ποδόσφαιρο αν αυτό δε σε ευχαριστεί, γιατί τελικά δε θα το διασκεδάζεις, θα κουραστείς, θα βαρεθείς και αυτό ίσως φέρει ένταση μεταξύ σας. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί και να τα βρίσκετε και οι δυο απολαυστικά.
6. Διαχειριστείτε τα ζητήματα που προκύπτουν
Σε οποιαδήποτε σχέση είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα. Είτε ζείτε μαζί είτε σας χωρίζουν ολόκληροι ωκεανοί, ως ζευγάρι πρέπει να μάθετε υγιείς τρόπους να συζητάτε και να λύνετε τις διαφωνίες. Αν αποφεύγετε ταμπού ή ευαίσθητα θέματα ή αν αγνοήσετε τα μικρά ζητήματα που εμφανίζονται, το πιθανότερο είναι τα προβλήματα να μεγεθυνθούν.
Είναι άβολο να αναφέρεις περίπλοκα ή αμήχανα θέματα μέσω του τηλεφώνου, μοιάζει απρόσωπο. Όταν βρίσκεστε από κοντά δε θέλεις να χαλάσεις τις όμορφες στιγμές συζητώντας για αρνητικά συναισθήματα με τον κίνδυνο να τσακωθείτε. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου νιώθεις ότι δεν μπορείς να μοιραστείς με το ταίρι σου αυτά που σε απασχολούν. Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια που χώρισαν με ασήμαντη αφορμή μόνο και μόνο γιατί είχαν αφήσει την ένταση να συσσωρευτεί ενώ θα μπορούσαν να λύσουν τα θέματα στη γέννησή τους.
Ξεκίνησε τη συζήτηση όταν και οι δυο έχετε καλή διάθεση και κανείς από τους δυο δε νιώθει ένταση ή πίεση για οποιονδήποτε λόγο. Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, φρόντισε να κρατήσεις προηγουμένως μερικές σημειώσεις γύρω από τα επιμέρους θέματα που θέλεις να συζητήσετε. Όσα παράπονα κι αν έχεις, να θυμάσαι ότι δεν είστε αντίπαλοι ή εχθροί. Είστε άνθρωποι που αγαπιούνται και θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, τόσο μαζί όσο και ως ξεχωριστά άτομα. Εκφράσου ψύχραιμα και όσο πιο μεθοδικά μπορείς, παραθέτοντας όσα νιώθεις και προτείνοντας λύσεις για το τι θα μπορούσε να αλλάξει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κανείς δε θέλει να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση, οι περισσότεροι άνθρωποι σ’αυτήν την περίπτωση αντιδρούν αμυντικά και σπασμωδικά και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Πριν κατηγορήσεις τον σύντροφό σου, σκέψου ότι μέχρι τώρα δεν του είχες δώσει την ευκαιρία να καταλάβει τι πάει στραβά και να το διορθώσει. Δεν έχουν όλοι τη διαίσθηση και την ικανότητα να προλαμβάνουν καταστάσεις, μην τον δικάζεις γι’αυτό. Μοιράσου μαζί του τα παράπονά σου και δουλέψτε μαζί, ως σύντροφοι και συνεργάτες για να βρείτε την κατάλληλη λύση ώστε να είστε και οι δυο χαρούμενοι.
Ο σωστός σύντροφος θα είναι πάντα πρόθυμος να σε ακούσει και να δουλέψετε μαζί πάνω στη σχέση σας. Φυσικά το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ για εκείνον!
7. Επικεντρωθείτε στα θετικά
Σίγουρα είναι επώδυνο να βρίσκεσαι μακριά από τον άνθρωπο που αγαπάς, αλλά, αφού δεν μπορείς άμεσα να αλλάξεις την κατάσταση, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζεις. Τίποτα σ’αυτόν τον κόσμο δεν είναι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό κι όλα εξαρτώνται από τη δική σου οπτική: μπορείς είτε να βουλιάξεις στη στεναχώρια είτε να βρεις τα πλεονεκτήματα στο κάθε τι και να επικεντρωθείς σε αυτά.
Η πραγματική αγάπη είναι σπάνια, νιώσε ευγνώμων που την έχεις συναντήσει και μην επιτρέπεις σε κάτι παροδικό όπως η απόσταση να σου στερεί την ευτυχία του να έχεις βρει τον άνθρωπό σου.
Φτιάξε μια λίστα με όλα όσα σου προσφέρει η απόσταση: Χρόνο για τον εαυτό σου; Ευκαιρίες να βλέπεις πιο συχνά την οικογένειά σου που την είχες παραμελήσει; Περισσότερες εξόδους με τους φίλους σου που παραπονιόντουσαν ότι είχες χαθεί; Χρόνο για νέα χόμπι ή περαιτέρω κατάρτιση γύρω από τη δουλειά σου; Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εκμεταλλευτείς παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο σου κι είναι στο χέρι σου να μην αφήσεις τα αρνητικά να σε καταβάλουν. Είτε εσύ είσαι το άτομο που άνοιξε τα φτερά του για άλλο μέρος είτε έμεινες πίσω, εστίασε σε όσα κέρδισες και όχι σε όσα (νομίζεις ότι) χάνεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι κακό να αισθάνεσαι ότι σου λείπει και να εύχεσαι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να ήσασταν μαζί, δίπλα-δίπλα. Είμαστε άνθρωποι κι αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι δεν είμαστε τέλειοι: είμαστε ευάλωτοι, παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας, καμιά φορά υπερβάλλουμε… Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα αρκεί να μη χάνουμε τον έλεγχο και παρεκτρεπόμαστε. Όταν η απουσία του πονάει πιο πολύ από ποτέ, φρόντισε να εκφράσεις όσα νιώθεις με γλύκα και τρυφερότητα. Και μην ξεχνάς πώς νιώθεις όταν επιτέλους ξαναβρίσκεστε, τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα απ’ό,τι αν ήσασταν συνέχεια μαζί!
8. Θυμήσου γιατί ζείτε χωριστά
Κάποιες μέρες σίγουρα θα είναι πιο δύσκολες από τις άλλες, θα σε πιάνει η στεναχώρια για όλες τις στιγμές που χάνετε και όλα τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε μαζί. Φρόντισε να μην ενδώσεις στην παρόρμηση να παρατήσεις τη δουλειά, τις σπουδές ή/και την οικογένειά σου για να είσαι μαζί με τον άνθρωπο που αγαπάς. Μπορεί να σου φαίνεται η πιο ρομαντική κίνηση που θα μπορούσες να κάνεις, αλλά να θυμάσαι τον λόγο που σας οδήγησε στο να ζείτε χωριστά.
Το όπλο σου σ’αυτήν την περίπτωση είναι η λογική, η μόνη κατάλληλη για να χαλιναγωγήσει τα συναισθήματα που εκρήγνυνται. Πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε ή να συνεχίσετε σχέση εξ αποστάσεως υπολογίσατε τα υπερ και τα κατά και καταλήξατε ότι αυτή ήταν ενδεδειγμένη λύση. Οι λόγοι μπορεί να ήταν επαγγελματικοί, οικονομικοί ή οικογενειακοί και όσο αυτοί οι λόγοι συνεχίζουν να υφίστανται δε θα μπορείτε να ζήσετε στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
Σκέψου πόσα έχετε περάσει για να φτάσετε στο σημείο που είστε σήμερα, πάρε κουράγιο από το πόσα έχετε καταφέρει και να ξέρεις ότι η σχέση σας θα είναι πιο δυνατή από ποτέ όταν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το αρχικό σας σχέδιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συνθήκες μεταβάλλονται και ίσως έχουν ωριμάσει ώστε να επανεκτιμήσετε την κατάσταση και να καταλήξετε σε ένα νέο πλάνο. Καμιά φορά οι φόβοι και οι ανσφάλειες μάς κρατάνε πίσω και δε μας αφήνουν να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Ίσως η σχέση σας και οι ζωές σας είναι σε μια νέα φάση που ευνοεί την αλλαγή σχεδίων. Συζητήστε με ηρεμία και βρείτε και πάλι το καταλληλότερο μονοπάτι που θα βαδίσετε, αρκεί να πάρετε αποφάσεις ψύχραιμες και όχι εν θερμώ.
9. Φτιάξτε μακροπρόθεσμο σχέδιο
Όποιος έχει υπάρξει σε σχέση εξ αποστάσεως γνωρίζει πώς είναι να σου λείπει διαρκώς ο άνθρωπός σου και να μην μπορείς να τον δεις, να τον αγκαλιάσεις όποτε θέλεις. Αν έχετε αποφασίσει να περάσετε τη ζωή σας μαζί, πρέπει αργά ή γρήγορα να φτιάξετε ένα πλάνο για το πώς θα εκμηδενίσετε την απόσταση και θα ζήσετε μαζί. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να έρθει τη σωστή στιγμή και για τους δυο σας.
Μέχρι τότε, για να γίνουν πιο υποφερτές οι δύσκολες στιγμές, κρατήσου από την ευτυχία του να έχεις βρει τον άνθρωπό σου, τη σιγουριά ότι θα βρείτε τρόπο να πραγματοποιήσετε το σχέδιό σας και την ελπίδα ότι όταν επιτέλους είστε μαζί θα σβήσουν όλες οι στιγμές μοναξιάς.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη βιαστείτε να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τις ζωές σας μέχρι να σιγουρευτείτε ότι η σχέση σας είναι ισχυρή και το δέσιμο μεταξύ σας ικανό να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχουν οι αλλαγές και η προσαρμογή σε έναν νέο τρόπο ζωής.
Disclaimer: οι προσωπικές αντωνυμίες είναι δύσκολο να αποδοθούν σωστά στον γραπτό λόγο ώστε να σας συμπεριλαμβάνουν όλους, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας. “Ο σύντροφος” χρησιμοποιείται όχι ως αρσενικό αλλά σαν μια έννοια χωρίς γένος. Προσπαθώ ώστε να νιώθετε όλες, όλοι και όλα καλοδεχούμενες/-οι/-α και αν έχετε προτάσεις βελτίωσης θα χαρώ πολύ να μου τις στείλετε στο [email protected]